Startsidan   Om projektet   Kontakt Beställ Arkiv  


Ledig? Vad är det?

En välbehövd, avslappnande och mysig helg senare (läs "herregud-vad-uttåkad-jag-är-vad-gör-man-när-man-är-ledig-!?-helg") är jag på bana igen. På fredagen innan jul pratade jag med Per Tofft på Almanacksförlaget(/Almanacksbutiken.se) som var superstressad för att han skulle hinna till posten med sina leveranser innan de stängde kl 18 och frågade om han hade datummallar. Idag, en vecka senare, pratade jag med honom igen och vi gjorde upp en deal - han sponsrar mig med mallen och jag korrekturläser (läs "gör det tråkiga arbetet", som han sa) det som han behöver ha korrekturläst. Nemas problemas! Det ställer jag mer än gärna upp på! Så där har vi löst det.
 
Detta innebär att det är det enda jag väntar på för att kunna göra klart layouten och sen trycka den. Det i sin tur innebär att det förhoppningsvis (och förmodligen) kommer att vara klart strax efter nyår. Så nu ni! Nu är det inte långt kvar alls!
 
Nu ska jag hem igen och knepa och knåpa på layouten (ja, jag sitter i K10. Var skulle jag annars vara?)
 
Från oss alla (läs "mig") till er alla,
En riktigt god jul och ett gott nytt år!

"En välförtjänt sovmorgon och en nackspärr senare..."

Mötet med Håkan i onsdags gick jättebra. Det som saknas nu är bara datummallen, när jag har den så är det bara att klämma in allting i en snygg layout sedan och trycka ut ett prov för att klämma och känna på. (Nöjd? Bra. Tryck fler!) Så igår tog jag en självlärningskurs i InDesign och skrapade ihop något som ser ut som en datummall. Ganska bra gjort av en tjej som aldrig använt programmet innan. Ska bara blir mer haj på marginalerna och jämna mellanrum (det borde finnas en knapp någonstans för att jämna ut allt).
 
Pratade med en vänlig person på Burde förlag igår under julavslutningen som skickade över en fil med all information som behövs till min kalender; röda dagar, namnsdagar, kungen och drottningens födelsedagar etc. Så denna dagen kommer att bestå mest utav InDesign-pyssel.
 
...En välförtjänt sovmorgon och en nackspärr senare har jag kommit upp på fötter igen. Sitter som på nålar och väntar på att kaffekokaren ska bli klar med min morgondos. Sen är det bara att fortsätta jobba!
 
 
 

Massa massa tack

Sitter här och laddar upp med pepparkakste och pepparkakor inför mötet imorgon med Håkan på Skånetryck. Bilderna är klara, citaten/ordspråken är insamlade i en lista och det som är kvar är att skriva för- och eftertexterna jag ska ha. Jag ska också göra en plansch som jag ska se om jag kan få upp på de ställena där folk som har erbjudit sig att hjälpa mig att sälja min kalender. Nej, nu ska jag återgå till mitt Word-dokument som ligger uppe.
 
Här ska skrivas massa massa tack!
 
 
Just det! Fick ju in beställningsformuläret härom kvällen (halvvägs ner under täcket, redo att lägg amig och sova), men knappen fungerade inte då. Men min räddare i nöden, också kallad Dag, hjälpte mig så nu ska allt fungera som det ska. Så om det var någon som beställde då när knappen ej fungerade, beställ gärna igen!

Trött, men klar

Nu har min rumpa somnat flera gånger om och mina ögon har slutat fungera, men jag är klar. Har redigerat färdigt alla bilderna. Alla tretton. Jag kunde trolla med framsidebilden också som jag hoppades (den bilden jag tog som en breddare). Det är någon bild jag är lite osäker på, men ska dubbelkolla den imorgon. Nu har jag suttit här i nästan 6½ timmar så nu förtjänar jag lite mat.
 
Vad som är kvar att göra nu är att skriva ihop texterna jag ska ha. De är inte så långa så det tar inte så lång tid. Sen ska jag plugga till ett engelskaprov också. "Kämpa kämpa, sängen kommer stå kvar när du är klar." Ungefär så tänker jag nu.

Arbetsmyra

 
D-dagen. Dagen D. Domedagen. Nej, inte riktigt domedagen, men The Day. The day with a capital D.
 
Vad pratar jag om?
 
DEADLINE är vad jag pratar om. Dagen har kommit då allt ska bli klart. Jag ska sitta hela dagen och redigera alla bilderna. Tog de två sista bilderna igår. Tacka vet jag min far som var gullig och ställde upp på den sista bilden. Den personen som jag egentligen skulle ha som modell på den bilden kunde inte (jag var ute i väldigt mycket sista minut när jag frågade honom) så min far hade som tur var en timme över till mig och ställde upp i ännu mer sista minut. Det blev en av de roligare bilderna bland de alla som ska vara med.
 
Jag minns inte om jag skrivit det innan men jag funderar på att ha färgbilder istället, hoppas att det går bra enligt Håkan på Skånetryck. Jag kom på efter några bilder att de passar bättre i färg än svartvitt.
 
Håll alla tummar ni har nu för att det här ska gå rätt till.
 
Nej, här kan inte jag sitta! Mars pankaka in i photoshop, Jossan!
 
Work-mode inkopplat. Tog på mig mustaschen också för att komma in i rätt stämning.

Som en boll

Så här rullade vi runt idag. Fram och tillbaka. Ramlade och skrattade. Slog oss och skrattade lite till.
 
Imorgon kommer det en liten bebis till studion. Mamman skrattade ganska bra när hon såg hur stor mustaschen är som jag använder. Vi får helt enkelt klippa till den så att den inte täcker för hela Axels lilla huvud.
Bebisfoton blir ju en första gång för mig, så saddle up, Jossan, det här blir en utmaning.

12.12.12 - Allt för idag

 
Så här mycket har jag fått gjort idag - hela tre fotograferingar! (Jack fick vara med på ett hörn också för att han var snäll och hjälpte mig när jag skulle kolla ljuset.)
 
En snäll Daniel som klädde ut sig till cowboy åt mig, en tålmodig Christoffer som lät sin snälla flickvän hälla vatten på honom så att jag kunde få ett foto och en styck Jossan själv. Blev dock inte särskillt nöjd med bilderna på mig så tänkte passa på att de nya imorgon, då med ett helt annat koncept. "Not with a fizz, but with a bang" kan få bli en ledtråd för vad jag ska göra för nytt då.
 
Har även fått låna ett par rullskridskor av en före detta klasskompis så det blir också en till fotografering med Carolina imorgon.
 
Har dock stött på ett problem som jag hoppas kunna lösa. Det är framsidebilden till kalendern. Jag ville egentligen ha en bild från en gammal fotografering med Carolina och min hund (samma fotografering som header-bilden), men de tog jag som breddare eftersom jag då hade tankar på att bara göra en fotobok. Hoppas att jag kan trolla lite med de bilderna i photoshop, annars blir det en bild i repris som framsida - alltså en av de bilderna som också ska vara i kalendern.
 
Den här veckan har varit stressig annars (och det är bara onsdag idag), mer än förra. Det är mycket som ska göras. Kvällens uppgift kommer att bli att hitta fler ordspråk och citat att ha med i kalendern. Och eventuellt en affisch att sätta upp på lite olika ställen för att marknadsföra mig.
 
"Aldrig vila" har fått en ny innebörd för mig.

Uppklarande

 
Hej där ute!
 
Har tänkt på att skriva det här inlägget förr, men det har helt enkelt inte blivit av ännu.
 
Jag har märkt att folk, ända från början, har tolkat det som att jag ska göra en kalender som man ska hänga på väggen - alltså en väggkalender - och inte en "bokkalender" som är planen (som på de snabb-tagna bilderna ovan).
 
Jag vill göra en kalender som man kan använda till vardags, som många använder och behöver. Den ska vara i ett A5-format eftersom jag tänker att det är den bästa storleken och storleken som jag föredrar själv; liten och behändig (men inte för liten för att kunna se vad man skriver).
 
Många av valen jag har gjort är baserade på mina egna "erfarenheter" med kalendrar, alltså vad jag själv föredrar att ha när jag letar efter nästa års planeringsbok.
 
Inte helt hundra på hur den ska se ut på insidan ännu, liggande eller stående anteckningskolumner, tidsmarkeringar osv, men det ska jag kolla upp mer imorgon (note to self: ring banken!).
 
Hoppas det har blivit lite klarare för vissa och lockar fler till att köpa ett exemplar!

Det blev inget...

Det blev ingen bild på bror min. Eftersom kalendern ska ut i tryck och säljas (och förevigas) så kan jag ju inte heller tvinga honom. Får helt enkelt komma på en annan bild istället för den här... Eller en annan modell?

Vikingahatt till en asagud

Vikingahatten är införskaffad (lånad av Buttericks) och här sitter jag nu och väntar på en bror som kanske inte ens tänker dyka upp. Den där Tor alltså, eller jag menar Douglas!

Onödig vanlighet

Inte den mest ultimata redigeringen, men det är mest för att se hur det blir i svartvitt.
 
Som vanligt var jag nervös helt i onödan. Ljuset la sig jättebra och bilden blev som önskat. Snygge-Johan kanske borde satsa på mustasch?
 
Och som vanligt kan jag ju inte avslöja den exakta bilden som ska användas i kalendern, så detta är bara ett smakprov.

Nästa bild på väg

Sitter ock väntar på en viss Johan Perkmar för att fota nästa bild till projektet. Jättenervös! Varför? Kan vara för att det kan gå hur fel som helst. Fast jag är ju förberedd så det borde inte bli några bekymmer.

Oh well. Time will tell.
Bjuder på en bild från fotograferingen med Emil igår! Meningslös.

@Projektkalender

Gårkvällens facebook-status: Gått och blivit med Twitter-konto för mitt UF-företag/projektarbete. Too much to handle-känsla. Det kommer ju aldrig gå. Hur tänkte jag där?

@Projektkalender

Så sant som det är skrivet. Där är jag nu, på Twitter. Trodde aldrig denna dagen skulle komma.

Galet = genialt?

 
Här är min vän Emil. Han är lite smått tokig, men han är bra att ha när man behöver modellhjälp!
 
Gjorde en till testfotografering idag då. Mitt schema har ändrats lite, fördröjts med en dag, men det gav mig bara mer tid att förbereda mig på. Tur det, för det behövde jag!
 
Imorgon kommer det en Johan som ska leka modell för mig. På fredag kommer det en Douglas. Jobbar fortfarande på att hitta rätt kläder till Douglas, dock. Hoppas (måste) ha det klart imorgon.
 
Kommer behöva bärhjälp imorgon, också. Har nämligen gått till bibblan och lånat en fåtölj.
 
...ja, fåtölj. På bibblan. - Ni läste rätt.

Praktexempel och en asagud

 
Japp japp, här är han. I alldeles egen person. Fast nej. Egentligen inte.
(Jag vet att ni inte vet vem jag menar att det ska föreställa (förutom de som kopplat ihop två med två), men jag vill bara säga att det inte gör något. Det kommer att framstå klart och tydligt när jag hittat rätt rekvisita osv.)
 
Hade i alla fall en testfotografering med Fanny idag (tur att man har så snälla och tålmodiga vänner som ställer upp i nöd) och det gick båda bra och dåligt, känner jag nu, så här några timmar senare. Precis efter kändes det inte alls bra för jag hade inte alls fått till ljuset som jag tänkte mig osv osv. Men, nu när jag tittar på resultatet kan jag ändå säga att det känns helt okej. Och detta kommer från en tjej som aldrig annars redigerar sina bilder i svartvitt = jag tycker det är ganska svårt att få till = det här kommer att bli en utmaning för mig (= ber min mamma om ursäkt i förväg för de eventuella humörsvängarna som kan komma att uppstå. Ja, du vet ju hur det är...)
 
Well, den här bilden är alltså tänk för min bror, som är tänkt att tas imorgon. Det kan komma att behövas lite tidsjusteringar i schemat för att det ska passa in i hans, men det löser sig, som Timbuktu säger.
 
Har spenderat de senaste timmarna åt att titta på youtube-klipp på tips för studiofotografering och innan jag bestämmer mig för om jag kommer ihåg allt eller totalt förträngt det behöver jag sova. Vilket är vad jag ska göra nu.
 
PS. Jag vet att ni inte vet vem jag menar att det ska föreställa (förutom de som kopplat ihop två med två), men jag vill bara säga att det inte gör något. Det kommer att framstå klart och tydligt när jag hittat rätt rekvisita osv.

Ibland går det helt enkelt bara fel

 
Nyvaken och grann som jag är just nu, sittandes med kaffekoppen i handen, går kugghjulen uppe i hjärnkontoret minst lika mycket som de brukar också lite längre in på dygnet.
 
Igår ar det meningen att Fanny skulle agera testmodell för mig för att jag skulle testa vilka ljussättningar osv som jag ska ha på vilket foto i kalendern. Men såklart var det något som gick fel. Jag kommer dit tidigare för att sätta upp allting, starta musiken och allt annat viktigt som behövs. Första studion (och den mysigaste och bästa) är upptagen (redan här känner jag på mig att något annat kommer bli fel). Ja ja, jag tar den andra, inte mer med det. Kommer dit, fixar, datorskärmen till "huvuddatorn" fungerar inte så jag får se vart jag pekar musen genom projektorn, allt går finemang och till sist kommer Fanny. Vad jag kommer på då är att jag inte ens tagit upp kameran ur väskan min. (Jag vet inte varför, men jag brukar bli så exalterad när jag går in i studio att jag bara tänker på ljuset och glömmer oftast att jag behöver en kamera.) MEN! Vad jag upptäcker då är att blixtsändaren (den dosan man sätter på kameran för att blixtrarna ska utlösas) inte finns. Jag går ner i K10 (den första studion som var upptagen) och kollar om den ligger där. Icke! Jag går upp igen i E11 (okej, E101? (den studion jag och Fanny skulle använda)) och rotar runt bland saker i desperata förhoppningar för att hitta den. Men icke!
 
Enligt en av fotolärarna (den läraren som svarar i sin telefon, Agneta(!)) var båda sändarna försvunna kvällen innan, så han blev mest lycklig att man hittat i alla fall en av dem, men inte visste han vart den andra var.
 
"Mer finns det inte att göra", tänkte vi så vi fick helt enkelt gå hem igen.
 
Ombokning för nästa testfotografering: förmodligen imorgon (ja, just det! Det här påminde mig om att jag måste skriva en planering till de här två PA-veckorna som kommer och lämna in till Agneta..). På tisdag ska jag ta foto nummer två som ska med i kalendern - på min bror. Tro nu bara inte att jag tänker avslöja redan nu vad han ska få göra.
 
Godmorgon säger degmaskinen och mamma också, som står och blandar ihop till lussebullar.
 
 
En arg bild på min vän Carolina får visa hur jag kände mig igår.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv